Debatt

Kommunen varslar 37 tjänster

Hällefors kommun aviserade idag i Nerikes Allehanda att man tvingas varsla 37 tjänster som en del i det sparpaket som antagits. Kommunen måste spara 55 miljoner på fem år för att få en ekonomi i balans, och redan förra året varslades 30 tjänster och ytterligare kan komma att varslas i höst befarar kommunchef Lena Sahrblom.

Att kommuner landet över tvingas krympa sina verksamheter är ingen slump eller oskriven naturlag. Det är en direkt följd av den borgerliga politiken som förts i Sverige sedan valet -06, med kraftiga skattesäkningar som främsta mål. Flyttar man pengar från den offentliga sektorn och det vi äger gemensamt måste man kompensera detta antingen genom att skära ner eller höja avgifter. Man kan inte fortsätta ha samma utgifter om inkomsterna minskar.

Då Vänsterpartiet är emot minskningar av vår gemensamma välfärd och vill förhindra de massuppsägningar som sker, la Vänsterpartiet en budget till riksdagen för 2010 som bland annat skulle skapa 70 000 jobb inom den offentliga sektorn i landet. Av dessa skulle 55 jobb hamnat i lilla Hällefors.

En stor del av de som nu tvingas gå hem från sina jobb och tvingas ut i den karga arbetslösheten skulle alltså kunnat få behålla sina jobb. Vi skulle kunnat behållt våra lärare och omsorgsarbetare istället för att sänka skatten för de rika. Olof Palme sa en gång ”Politik är att vilja” och det är precis vad det handlar om. Vi vill ha ett rättvist samhälle och sätta stopp för borgarnas dåraktiga vilja att öka klyftorna i samhället. Det finns mycket bättre alternati(v)!

– Samuel

Skriv en kommentar