Debatt

Fredrik filosoferar #1,5

OS, Vasalopp och jämställdhet i korthet

Tänkte bjuda på några funderingar såhär i idrottstider och i samband med internationella kvinnodagen.

Jag börjar med med OS och damhockeyn. Hur kommer det sig att de inte får tacklas? Varför måste de ha heltäckande skydd för ansiktet? IIHF internationella ishockey förbundet
Totalt 66 ledamöter i  IIHF – Hur många kvinnor ser du?

Hur många kvinnor är det som sitter och bestämmer reglerna i damhockeyn egentligen? Klicka på bilden så ser ni vilka som sitter i vilka kommittéer i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF). Vissa namn är svåra att bestämma om det är kvinnor eller män, men man kan i alla fall säga att det finns en kvinna som sitter ordförande i två kommittéer: miljöskyddskommittén och kvinnokommittén (fritt översatt). En snabb överblick visar också att det bara är kvinnokommittén som har hälften kvinnor bland ledamöterna. Frågan kvarstår: Vilka bestämmer reglerna i damhockeyn? Är det männen eller kvinnorna som är rädda att hockeydamerna ska göra sig illa?

Skidor. Varför åker kvinnor kortare sträckor än män? Det måste väl vara så att kvinnor inte orkar fem mil eftersom de bara behöver åka tre? När vi ändå pratar skidor kan vi ju nämna vår nations stolthet: vasaloppet. Varför är kortvasan och tjejvasan lika långa? Eller korta, de är nämligen 1/3 av ett helt vasalopp. Måste man ha ett speciellt lopp för kvinnor, när de båda loppen ändå är samma sträcka?

Äsch. Jag är väl kanske lite onödigt gnällig. Det här är ju bara idrott. Vi särbehandlar väl inte kvinnor i samhället i övrigt? Det här är säkert det bästa sättet att låta kvinnor ta del av den manliga världen. I samma anda ska jag göra det här inlägget kortare. Det är ju tydligen så vi arbetar för jämställdhet…

Jag gör alltså precis som alla andra män när det gäller kvinnans rätt; jag gör en lite sämre kopia av den manliga varianten, som är hälften så lång eller hälften så svår och så tror jag att jag har gjort någon skillnad. Fy! Jag skäms. Men varför blir det så här? Varför kan man inte bara öppna upp och släppa in kvinnan i den befintliga verksamheten?

Inom idrott kan jag förstå att man åtminstone vill dela upp jämförelsen. Jag menar, tänka sig att bli besegrad av en kvinna!? Det vore ju riktigt dåligt, eftersom de inte orkar lika mycket. Eller tänk att bli nedtacklad av en kvinnlig hockeyspelare? Det vore väl den största skammen för en manlig spelare. Nä. Lägg av nu! Släpp in kvinnorna och låt dem vara med på samma villkor!

Målet med det hela måste väl ändå vara att kvinnan har samma rättigheter och skyldigheter som mannen i hela samhället; på jobbet, i hemmet och på fritiden. Det räcker ju såklart inte att förändra idrotten, men särbehandlas en grupp på en nivå i samhället så finns risken att det sprider sig till andra. Idrotten är en viktig del av fritiden för många och det är där ungdomar skapar sociala nätverk och får lära sig av de äldre hur man beter sig som vuxen. Så att tillåta kvinnor vara med på lika villkor skulle nog kanske hjälpa en del.

Fredrik Fogelqvist
Styrelseledamot, Vänsterpartiet Hällefors

Skriv en kommentar