Debatt

Meddelande till invånarna

Hellefors_bruk

Meddelande till invånarna

Flyktingarna och de som förlorar jobben hos Ovako och underleverantörer tjänar på samma politik. Vi som inte är högst på samhällsstegen tjänar alltid på sammanhållning. Ett gammaldags högerparti som SD har istället devisen: sparka nedåt, slicka uppåt.

Vänsterpartiet hade i senaste kommunvalet stöd av 22% av väljarna, vi är Hällefors näst största parti och största oppositionsparti, vi har ett tydligt meddelande till Hällefors invånare: Vi välkomnar de personer som söker en fristad i Hällefors och Sverige!

När det finns kommuninvånare som är rädda för att skicka sina barn till skolan, på grund av samhällsklimatet och de politiskt motiverade attentat och hatbrott som rapporterats de senaste veckorna, med oro för att det nästa gång kan vara mitt barn, ja då måste denna självklarhet sägas rakt ut. För så vill väl ingen av oss ha det i Hällefors? Då får det inte vara tyst.

Att lämna utrymmet fritt för rasister och högernationalister blir enormt missvisande. Det finns både många, stora och starka krafter i det svenska samhället, i vardagen runt omkring oss, som inte delar högernationalisternas uppfattningar och som anser att de så kallade Sverigevännerna svärtar ner de saker som de flesta av oss ser som de självklaraste och finaste sakerna med Sverige.

Det finns ingen motsättning mellan bra välfärd och human flyktingpolitik. Sverige har haft båda, samtidigt. Det var ett kännemärke för Sverige. Välfärd för alla får vi bara om vi investerar i det – i vägar, utbildning, järnvägar, bostäder, sjukvård… Den sönderfallande välfärd och växande osäkerhet du ser runt dig är sann, men inget nytt. Det är inget som hänt de senaste veckorna och är inte flyktingarnas fel. 1980 låg Sverige i topp i jämlikhet i världen, sedan har vi halkat allt längre ner på listan. Samtidigt som vi investerat allt mindre. Medan produktion och vinster stadigt ökat har lönerna stagnerat och skatteunderlaget minskat, arbetstagarna har istället uppmuntrats att låna. Skattesänkningarna har framför allt gynnat de rikaste: avskaffad förmögenhetsskatt och fastighetsskatt, jobbskatteavdrag och rutavdrag, privatiserade skolor och äldreboenden för riskkapitalister som inte skattar en krona i Sverige. Ska vi har råd med skattesänkningar blir det mindre kvar till annat. Dagens regering är också alltför ovillig att investera.

Om resurserna fördelas till investeringar i landet, har vi råd med både bra välfärd och generös flyktingpolitik. Vårt andra självklara meddelande är: det är inte flyktingarnas, flyktingpolitikens eller ens statsministerns fel att Ovako omstrukturerar och valsverket läggs ner. Det har inget som helst med varandra att göra. Att det ens pratas om det visar på det osannolika: att fascismens tendenser, med sin historiska grund i känslor och mystik och förakt för saklig analys återuppstått i Sverige och Hällefors. Känner du dig påhoppad, är du inte fascist? Låt dig då inte ledas in i dessa tankebanor. I femtio års tid har industrijobben minskat pga teknikutvecklingen. Industrin gör allt större vinster med allt mindre personal och har därför, som det heter, omstrukturerat produktionen. För att motverka detta krävs starka fackföreningar, stark arbetsrätt, sammanhållning och solidaritet mellan lönearbetarna – inte splittring på grund av härkomst.

Vänsterpartiet är inte för fri invandring – vi är för en reglerad invandring men generös flyktingpolitik. Det är olika saker. Vi stöttar internationella regelverk: en person med flyktingstatus har rätt att fly. Arbetskraftsinvandring till låglöneyrken med arbetskraftsöverskott som förra regeringen öppnade upp för är något helt annat.

För oss handlar det om att flyktingarna och de som förlorar jobben hos Ovako och underleverantörer tjänar på samma politik. Vi som inte är högst på samhällsstegen tjänar alltid på sammanhållning. Ett gammaldags högerparti som SD har istället devisen: sparka nedåt, slicka uppåt.

 

Johan Stolpen

Ordförande Vänsterpartiet Hällefors

Skriv en kommentar