Kommunalpolitiken

Genomlysning av omsorgen

Kommunstyrelsen 26 februari

Yrkande på ärende 6 Månadsrapport med åtgärdsplan

 

Tilläggsyrkande:
Att som en parallell och mer långsiktig process jämte åtgärdsplanen ge förvaltningen i uppdrag att utreda organisationen inom omsorgsverksamheten enligt inriktningen nedan.

Att utredningen finansieras med kommunstyrelsens strategimedel.

Bakgrunden till uppdraget är ett över tid växande vård- och omsorgsbehov samtidigt som omsorgsverksamheten hamnar i återkommande ekonomiska underskott och sparåtgärder som riskerar tära på verksamheten.

Utredningen syftar till att utveckla organisationen så att verksamheten blir långsiktigt hållbar, det vill säga lyckas möta både invånarnas behov och verksamhetens ekonomiska förutsättningar, samtidigt som kommunens målsättning att vara en attraktiv arbetsgivare uppfylls.

Utredningen förväntas innehålla en bred genomlysning och utvärdering av
omsorgsverksamhetens organisation och förslag till utveckling av organisationen.
Viktiga teman som KS ser att utredningen kan lyfta är ekonomistyrning, rollfördelning, ledningsstruktur, ledarskap, medarbetarskap, förtroende och tillit i relationer, kompetens, arbetsmiljö, budgetering etcetera.
Framgången för utredningen kommer vara beroende av ett öppet, nyfiket förhållningssätt (”lyfta på stenar”, ”vrida och vända”) och ett tillåtande klimat (”högt i tak”).

Det är av stor vikt att personalen blir delaktig både i utvärderingen och i att hitta lösningar för framtiden.

För den politiska majoriteten
Johan Stolpen (v)
Vice ordförande KS

Kopiera länk