Fredrik filosoferar

Fredrik filosoferar #2

Dålig förlorare

Har ni tänkt på hur mycket allt handlar om spel egentligen. Man spelar sällskapsspel, kortspel, TV-spel m.m. Det finns till och med ett forskningsområde som kallas spelteori som i stort handlar om hur man vinner mest och förlorar minst (för de som är intresserade: wikipedia). Marknaden är ett ypperligt exempel på spelteori, där det gäller att tjäna mest och förlora minst.

Jag och min flickvän satt en kväll och spelade Reversi. Spelreglerna är enkla, men spelet blir hur svårt som helst – specielt när man spelar mot en så formidabel motståndare som hon. Hon hade svarta marker och jag hade vita. För de som inte vet så mycket om reversi så kan jag säga att det går ut på att man ska ta över så stor yta som möjligt på spelplanen med sina marker. Ju längre vi satt, desto mer förtvivlad blev jag över att spelplanen blev allt mörkare. Jag hade mött min överkvinna.

Ni kanske inte visste det, men jag arbetar som lärare i matematik och fysik om dagarna.  På skolan där jag arbetar finns ett fik där ungdomarna samlas och spelar diverse spel – inte bara det sociala spelet – utan även sällskapsspel. Ett populärt spel är ”fyra i rad”. Som vanligt blir jag utmanad. Som vanligt förlorar jag. Och som vanligt blir jag lika frustrerad! Jag försöker verkligen inte vara en dålig förlorare, men när man är lärare i de (enligt uppgift) svåraste ämnena på skolan så måste man vinna fyra i rad. Det förväntas av en.

Jag har på sistone funderat lite på varför jag valde att ansluta mig till vänsterpartiet. Jag tror att det är beslutet att ställa mig på vallistan som tvingat fram dessa funderingar. Den senaste tidens förluster i fyra i rad och reversi fick mig att dra slutsatsen att jag nog valde att bli vänsterpartist för att jag är en så dålig förlorare. För när jag sitter där i all förtvivlan och ser hur jag bara förlorar mer och mer av spelplanen ju mer jag försöker spela, så har jag bra god lust att bara släppa ut all frustration över spelplanen och kasta bort alla marker. Jag får lust att börja om från början med en ny spelplan och skapa nya regler – regler som passar bättre. Krossa kapitalet och skapa ett samhälle med utgångspunkt i arbetarklassen heter det på vänsterspråk.

För att knyta ihop säcken så avslutar jag med ett citat från wikipedia som handlar om spelteori:

Nashjämvikten innebär att ingen spelare har något att vinna på att ensam byta strategi, utan måste göra det tillsammans med andra aktörer för att tjäna på sitt strategibyte.

Wikipedia: Nash-jämvikt

Jag ser kopplingar mellan spelteori och den kamp vi för. Enligt Nash kan vi inte föra kampen ensamma, vi måste göra det tillsammans. Låt oss enas, alla förlorare i det här samhället, och försöka skapa nya spelregler där vi kan ha en chans att vinna för en gångs skull…

Fredrik Fogelqvist
Styrelseledamot, Vänsterpartiet Hällefors

Skriv en kommentar