Debatt

Formens hus lika dyrt som upprustning av Kommunhuset

Ombyggnaden av Formens hus till kommunkontor kostar 18 miljoner. Minst. Vänsterpartiets ledamöter Maja Loiske och Katja Ollila blev lovade av dåvarande kommunchef respektive kommunstyrelsens ordförande Annahelena Jernberg (s) att det inte skulle kosta mer än 9 miljoner. Den budgeten sprack.

Vänsterpartiet röstade emot att flytta kommunhuset till Formens hus. I vår budget föreslog vi istället att rusta nuvarande kommunhus för 20 miljoner, utan ny flådig entré och kostsamma flyttar av innerväggar som majoriteten räknat på.

Fördelen med Vänsterpartiets förslag var att vi skulle använda kommunhuset till det byggnaden är till för. Samtidigt hade Formens hus kunnat användas till något den byggnaden är mer anpassad för: utbildning, turistinfo, företagarcenter, ungdomshus, föreningshus, kulturhus, näringslivsexpo… Alternativen hade varit många. Nu har vi istället ett kommunhus vi inte vet vad det ska bli av, och ett Formens hus som inte är oproblematiskt som kommunhus.

Vänsterpartiet var en del av den starka opinion som fick majoriteten att backa från planerna på att riva kommunhuset. Nu är det viktigt att byggnaden förblir en del av framtidens Hällefors centrum och kommer till nyttig användning. Vad det ska bli av kommunhuset har varit ute på medborgardialog, men Vänsterpartiet anser att politiken behöver återkomma till invånarna på nytt innan frågan avgörs. Vi hoppas att alla som vill ska få göra sin röst hörd.

Katja Ollila

Ordförande Vänsterpartiet Hällefors

Johan Stolpen

Partiföreträdare Vänsterpartiet Hällefors

Skriv en kommentar