Pressmeddelande

Fel om Boab från M och C

2020-08-27

 

För majoriteten i Boab:s styrelse, Saskia van  der Zanden (v), ordförande

Allan Myrtenkvist (s), vice ordförande

Kent Grängstedt (s), ordinarie

Katja Ollila (v), ersättare

Thomas Lönn (s), ersättare

Inger Palm (v), ersättare

 

Moderaterna och Centerpartisterna i Hällefors bostads AB:s styrelse opponerar sig mot beslutet och förfarandet vid entledigande av bolagets VD. Styrelseledamöterna från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har en helt annan bild och anser att kritiken innehåller rena sakfel och insinuerar osanningar. 

 

– Vi ser att de gör politik av bolagets styrelsearbete, då man griper tillfället att slå mot majoriteten, snarare än att agera utifrån bolagets bästa, säger Katja Ollila (v). 

 

Exempelvis ger oppositionen sken av att styrelsen i augusti fattat beslut om ett avgångsvederlag för VD på 15 månadslöner. När VD i själva verket har detta inskrivet i ett avtal från 2016 då styrelsen hade en annan majoritet där Moderaterna själva ingick. 

 

Moderaterna och Centerpartisterna anser att de inte varit involverade i hela processen. Detta trots att förtroendefrågan redan i juni lyftes av styrelsens majoritet och utförlig diskuterades på ett styrelsemöte, vilket gav ledamöterna gott om tid att förbereda sig för det extra styrelsemötet i augusti. Oppositionen tycks vända sig mot att det på det senare mötet fanns en dagordningspunkt och beslutsförslag om att entlediga VD, när detta i själva verket möjliggjorde för alla att förbereda sig och vara delaktiga i processen. Styrelsens möten är till för att lägga och diskutera förslag och fatta beslut. Det är fritt fram att lägga andra förslag, något oppositionen inte gjorde trots att det kan verka så på deras uttalanden. Istället valde man av avsäga sig sina platser och inte vara delaktiga. 

 

– Alla beslut i styrelsen föregås alltid av att någon lagt ett förslag, så måste det vara och så har det varit i alla andra ärenden styrelsen hanterat. Jag ville vara tydlig med mitt förslag, säger ordförande Saskia van der Zanden (v), och fortsätter: Tycker ledamöterna från M och C att det varit bättre om det inte funnits en punkt för ärendet på dagordningen? Skulle förslaget och beslutet om entledigande ha tagits ur luften på sittande möte? 

 

Självklart säkerställdes att såväl kompetensen, tid och viljan fanns hos de medarbetare som nu kommer att ta över stora delar av VDs arbetsuppgifter. – Det behövs någon som tillfälligt kan sköta den löpande förvaltningen på ett betryggande sätt, säger Saskia van der Zanden, såklart ska förslaget till en sådan lösning beredas. Vi kan inte entlediga en VD utan att ha en lösning som känns trygg, det hade varit oansvarigt. 

 

Moderaterna och centerpartisterna i styrelsen kan inte bolagets riktlinjer för direktupphandling när man påstår att upphandlingsreglerna frångåtts då endast en offert för en organisationsutredning hämtades in. För direktupphandlingar över 100 000 kr och under beloppet för en offentlig upphandling kan man nämligen välja mellan att konkurrensutsätta med flera offerter eller ta in offert från endast ett företag. I båda fallen ska valet dokumenteras och vid det senare också skälet för att man valt ett visst företag. I fallet med organisationsutredningen fanns goda skäl. Tjänsterna jämfördes hos flera företag och endast detta företag hade kompetensen inom både bostadsbolag och kommunal verksamhet samt att de specialiserat sig inom bedömningar av kommuner med ett sjunkande invånarantal. 

 

– Dessutom har jag inte upphandlat något utan kommit med ett förslag till styrelsen, säger ordförande Saskia van der Zanden, om styrelsen inte är nöjd kan vi ta in fler offerter.

 

Att personalen och facket inte informerats är också felaktigt. – Direkt efter styrelsens möte informerades facket som valde att inte förhandla, säger Saskia van der Zanden (v). Personalen informerades först av VD själv, som ville ta den möjligheten, via mail morgonen efter styrelsemötet. 

Kopiera länk